Highland Games 2017

Nootdorp, 9 oktober 2017. Beste familie, beste vrienden,

Een week geleden hebben we een fantastische zondag beleefd. Tijdens onze eerste Clan Mac Gillavry Highland Games op 1 oktober 2017 hebben jullie laten zien over bijzonder veel talent te beschikken…  Niets was te gek: caber tossing, caber waving (zonder de whisky te morsen), weight for heights, katapult schieten, rolling the barrel, Schots puzzelen en natuurlijk het legendarische touwtrekken ‘tug of war’…. En natuurlijk kon dit niet zonder de aanmoedigingen van velen van jullie als toeschouwers.

Dankzij de bezweringen van onze Buannachan (lijfwacht) Wout ‘Mac’ Zijlstra zijn de boze geesten van alle windstreken weggebleven en bleef het 1 oktober droog en redelijk warm… Uit Schotland ontvingen we diverse gasten: onze sympathieke commander Iain met zijn zus en natuurlijk zijn muzikale vader Duncan en zijn vrouw. En Elizabeth van de internationale MacGillivray vereniging was er ook. Heel trots zijn we om een nieuwe tak uit Nederland te verwelkomen: Andrew McGilvray was fiere deelnemer met zijn gezin.

In de afgelopen maanden heeft een kleine groep fanatieke Mac Gillavry’s keihard gewerkt om het feest voor elkaar te krijgen. Dit zou en moest een klapper worden: onze eigen Highland Games, voor en door de clan! En dat allemaal om met een knipoog naar Schotse tradities de jongste generaties van onze clan te verleiden zodat zij het stokje kunnen overnemen van de oudste generaties. En mensen: dit is gelukt! Mijn dank gaat uit naar ons fantastisch organisatieteam dat in al haar verscheidenheid dit toch maar voor elkaar kreeg: Sean, Nancy, Janine, Joyce en Edward.

BBC crewZelfs de filmcrew van de BBC voelde zich thuis. De doedelzakspelers Elmer en Duncan hebben het geweldig gevonden – Elmer kreeg zelfs een masterclass van Duncan, jullie hebben het vast gehoord. En ook de Sassenachs kwamen spelen en vonden het een eer te mogen spelen voor een echte Highland clan.

Beste mensen, jullie mogen trots zijn op jullie clangevoel. We hebben iets bijzonders gedaan: nergens ter wereld zijn er eerder zulke Mac Gillavry Highland Games geweest. Wij hebben de toon gezet en wie weet met welk wereldteam we in 2020 zullen meedoen bij de Clan Gathering in Schotland…. Maar voordat het zover is zullen we jullie graag nog eens ontmoeten. Schroom dan niet de rest van de familie mee te nemen: let’s gather the clan!

Zoals jullie weten was er ook een ongeluk: Boy viel ongelukkig en brak zijn pols. De schrik zat er goed in maar gelukkig maakt hij het weer goed. Hij werd door commander Iain en met doedelzakmuziek van Duncan naar de ambulance begeleid. Dat vond hij geweldig! Maandagavond ben ik op ziekenbezoek geweest en heb hem al onze avonturen verteld en foto’s laten zien. Dat deed hem goed en hij was trots een Mac Gillavry te zijn. Hulde overigens aan de Scouts die hem eerste hulp verleenden…

Speciale dank ook aan Yannick die ons als jonge ondernemer heeft geholpen om een eigen kledinglijn te ontwikkelen. Van en door Mac Gillavry – mooier kan niet! En dank ook aan alle fotografen - in het bijzonder Gino: prachtige foto’s maakten jullie….

Van deze Highland Games hebben we uiteraard veel geleerd. Graag horen wij jullie ‘tips en tops’. Wat was voor jullie super geregeld? Wat zouden jullie anders doen? Vertel ons jullie tips en tops! Mail ze naar ‘highlandgames@clanmacgillavry.nl’ en help ons.

En dan is er de Clan MacGillivray Nederland vereniging “Mac Gillavry”. Deze vereniging zal zich richten op het organiseren van activiteiten. De statuten zijn klaar, nu kunnen we op zoek naar een notaris om de vereniging te formaliseren. Een eerste bestuur zal vervolgens de huishoudelijke reglementen uitwerken en jullie benaderen om lid te worden. Dat kan nu al: mail ons! Bij de volgende Clan Gathering mogen jullie de eerste formele ‘vergadering’ verwachten. Wat de vereniging te bieden heeft zullen we in de komende maanden met jullie delen. In ieder geval geldt dat we laagdrempelig willen zijn met alle activiteiten.

Met vriendelijke groet,

James Mac Gillavry
Clan MacGillivray Commissioner Nederland


Highland Games 2017Een invasie van Schotten nam op zondag met kilts en doedelzakken het terrein van scouting Nootdorp over. De clan Mac Gillavry organiseerde daar hun eigen Highland Games, voor het eerst in Nederland. Bij dit unieke evenement komen leden van de clan bijeen om hun kracht en athletische vaardigheden op de proef te stellen. Clan-commissioner (en organisator) James Mac Gillavry vertelt: “Er waren vandaag zo’n honderddertig mensen. Jonge peuters en hoogbejaarde negentigplussers, verre ooms en vierde neven reisden af naar het verre Nootdorp. Velen kenden elkaar al, maar sommigen zagen eigenlijk voor het eerst hoeveel familie ze hebben.” Tijdens de dag kregen de sporters begeleiding van highland games-athleet en legendarische strongman Wout Zijlstra, meervoudig wereldkampioen highland games. James: “Eigenlijk was hij hier om te presenteren en aan te moedigen, maar Wout schroomt niet om te laten zien hoe hij zijn titels gehaald heeft.” Tijdens de hele dag werden de Nederlandse Schotten ondersteund door scouts. “Zij waren voor ons een zogeheten clan Kerr, een ondersteunende clan uit de lowlands.”

Vrijwel alle leden van de Nederlandse tak van de clan stammen af van William Mac Gillavry. James vertelt: “Vijfennegentig procent van de Nederlandse Mac Gillavry-clan is familie van deze voorvader. Maar er zijn ook twee andere families, Mac Gilvary en Mac Gillivray, die bij onze clan horen. Je spreekt hun namen wel hetzelfde uit gebaseerd op de oude Schotse taal Gaelic en allen volgen een iets andere lijn in de stamboom.” Namens de internationale familie waren er verschillende clan-leden aanwezig, waaronder clan-commander Iain Mac Gillivray en vertegenwoordigster Elizabeth Mac Gillivray. Iain werd tijdens zijn dag overal gevolgd door reporters van de BBC, die een documentaire over clan Mac Gillavry maken.

Tradities

The SassenachsDe dag ging gepaard met ceremonies en klederdracht. De clanleden met geruite kilts en fraaie caps waren hier maar een deel van. Overal waren duidelijke en subtiele symbolen voor de gezamelijke afkomst, van Schotse vlaggen tot de doedelzakken en een claymore. Dat is een enorm tweehands zwaard, een traditioneel Schots wapen. Vice-commissioner Sean Mac Gillavry vertelt: “Voor een deel staan de highland games in het teken van het verjagen van boze geesten. Door uit de vier windstreken met het zwaard op een schild te slaan, behoeden we onze clan voor ongeluk. Tot de whisky op tafel komt, dan komen de boze geesten soms weer terug.” De whisky verscheen overigens tijdens een van de vele traditionele onderdelen, de caber wave. Sean: “Een caber is een zware houten paal van tien meter lang. Deze draag je met je hele team door een slalom-parcours, zonder de bekers whisky op de slalom-palen om te stoten.” Verder was er de caber toss (paalwerpen), met een katapult schieten op de koning van Engeland, whiskyvat rollen en weight for height (hoogwerpen). De laatste wedstrijd was een ouderwets potje touwtrekken.

Het muzikale talent van de clan is onmiskenbaar, zo bleek uit optredens van de Sassenachs. James: “Hun naam betekent Engelsen. Dat is een grapje, een verwijzing naar de klassieke drogreden dat als je telkens de definitie bijstelt, uiteindelijk niemand een echte Schot is.” De Sassenachs deden hun uiterste best, maar waren zelf ook onder de indruk van Duncan Mac Gillivray, die met zijn doedelzak het hele publiek in vervoering bracht. Na een lange dag vol sport en spel gaf Duncan een laatste toegift, waarop alle clanleden weer huiswaarts keerden.

Niels van Hemert