Highland Games 2017

Nootdorp, 9 oktober 2017

Beste familie, beste vrienden,

Een week geleden hebben we een fantastische zondag beleefd. Tijdens onze eerste Clan Mac Gillavry Highland Games op 1 oktober 2017 hebben jullie laten zien over bijzonder veel talent te beschikken…  Niets was te gek: caber tossing, caber waving (zonder de whisky te morsen), weight for heights, katapult schieten, rolling the barrel, Schots puzzelen en natuurlijk het legendarische touwtrekken ‘tug of war’…. En natuurlijk kon dit niet zonder de aanmoedigingen van velen van jullie als toeschouwers.

Dankzij de bezweringen van onze Buannachan (lijfwacht) Wout ‘Mac’ Zijlstra zijn de boze geesten van alle windstreken weggebleven en bleef het 1 oktober droog en redelijk warm… Uit Schotland ontvingen we diverse gasten: onze sympathieke commander Iain met zijn zus en natuurlijk zijn muzikale vader Duncan en zijn vrouw. En Elizabeth van de internationale MacGillivray vereniging was er ook. Heel trots zijn we om een nieuwe tak uit Nederland te verwelkomen: Andrew McGilvray was fiere deelnemer met zijn gezin.

In de afgelopen maanden heeft een kleine groep fanatieke Mac Gillavry’s keihard gewerkt om het feest voor elkaar te krijgen. Dit zou en moest een klapper worden: onze eigen Highland Games, voor en door de clan! En dat allemaal om met een knipoog naar Schotse tradities de jongste generaties van onze clan te verleiden zodat zij het stokje kunnen overnemen van de oudste generaties. En mensen: dit is gelukt! Mijn dank gaat uit naar ons fantastisch organisatieteam dat in al haar verscheidenheid dit toch maar voor elkaar kreeg: Sean, Nancy, Janine, Joyce en Edward.

Zelfs de filmcrew van de BBC voelde zich thuis. De doedelzakspelers Elmer en Duncan hebben het geweldig gevonden – Elmer kreeg zelfs een masterclass van Duncan, jullie hebben het vast gehoord. En ook de Sassenachs kwamen spelen en vonden het een eer te mogen spelen voor een echte Highland clan.

Duncan en Elmer
Duncan MacGillivray en Elmer de Jong
BBC film crew
BBC film crew
Wout Zijlstra
Wout Zijlstra

Beste mensen, jullie mogen trots zijn op jullie clangevoel. We hebben iets bijzonders gedaan: nergens ter wereld zijn er eerder zulke Mac Gillavry Highland Games geweest. Wij hebben de toon gezet en wie weet met welk wereldteam we in 2020 zullen meedoen bij de Clan Gathering in Schotland…. Maar voordat het zover is zullen we jullie graag nog eens ontmoeten. Schroom dan niet de rest van de familie mee te nemen: let’s gather the clan!

Zoals jullie weten was er ook een ongeluk: Boy viel ongelukkig en brak zijn pols. De schrik zat er goed in maar gelukkig maakt hij het weer goed. Hij werd door commander Iain en met doedelzakmuziek van Duncan naar de ambulance begeleid. Dat vond hij geweldig! Maandagavond ben ik op ziekenbezoek geweest en heb hem al onze avonturen verteld en foto’s laten zien. Dat deed hem goed en hij was trots een Mac Gillavry te zijn. Hulde overigens aan de Scouts die hem eerste hulp verleenden…

Speciale dank ook aan Yannick die ons als jonge ondernemer heeft geholpen om een eigen kledinglijn te ontwikkelen. Van en door Mac Gillavry – mooier kan niet! En dank ook aan alle fotografen - in het bijzonder Gino: prachtige foto’s maakten jullie….

Van deze Highland Games hebben we uiteraard veel geleerd. Graag horen wij jullie ‘tips en tops’. Wat was voor jullie super geregeld? Wat zouden jullie anders doen? Vertel ons jullie tips en tops! Mail ze naar ‘highlandgames@clanmacgillavry.nl’ en help ons.

En dan is er de Clan MacGillivray Nederland vereniging “Mac Gillavry”. Deze vereniging zal zich richten op het organiseren van activiteiten. De statuten zijn klaar, nu kunnen we op zoek naar een notaris om de vereniging te formaliseren. Een eerste bestuur zal vervolgens de huishoudelijke reglementen uitwerken en jullie benaderen om lid te worden. Dat kan nu al: mail ons! Bij de volgende Clan Gathering mogen jullie de eerste formele ‘vergadering’ verwachten. Wat de vereniging te bieden heeft zullen we in de komende maanden met jullie delen. In ieder geval geldt dat we laagdrempelig willen zijn met alle activiteiten.

Met vriendelijke groet,

James Mac Gillavry
Clan MacGillivray Commissioner Nederland

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.