Mijn gedachten over de naam

Als stamvader-naamgever van de Clan MacGillivray  worden genoemd zowel Gillibride of Gillibrighde als ook Gillibhraec, Gillibrath of als samentrekking hier van Gilbrae. De stamvader werd omstreeks het jaar 1100 geboren.

Maar mijn gedachten gaan niet uit naar het heel ver verleden. Waar het om gaat is over het ontstaan van de naam Mac Gillavry zoals wij hem nu kennen.

Stamvader William MacGillivray

Stamvader William MacGillivray, geboren te Elgin in 1751, had zich in 1787 in Zwolle gevestigd na zijn dienstverband in Nederlands krijgsdienst. In de burgerlijke stand liet hij zich inschrijven als William Mac Gillavry, sindsdien de spelwijze van de Nederlandse tak.

Maar is deze aanname juist?

Had William zijn achternaam bewust anders geschreven om een Nederlandse loot te creëren of had de ambtenaar van de burgerlijke stand een schrijffout gemaakt? Hier is flink over nagedacht en geschreven in het boek "Van Dunmaglass tot Djati Roenggo".

Maar even iets anders... Heeft u ooit iets gelezen over James Hogg?

James Hogg (1770 - 21 november 1835) was een Schotse dichter, roman- en essayschrijver, die zowel in het Keltisch en het Engels schreef. Onder de bijnaam "Ettrick Shepherd" werd een aantal werken gepubliceerd. Zijn boekwerk "The Jacobite Relics" uit 1819 bevatte het lied over een zekere Donald. "The London Literary Gazette" had ook het zelfde lied over Donald gepubliceerd op 11 november 1820.

De "Jacobite Relics" is een verzameling van songs die verband houden met de Jacobite opstanden, opgesteld door de Schotse dichter en schrijver James Hogg in opdracht van de Highland Society of London in 1817.

Up wi' Donald Macgillavry

The Chevalier's Muster Roll

In bovenstaande songs staan o.a. de regels: "Up wi' King James and Donald Macgillavry" ("Donald Macgillavry" - James Hogg) en "M'Gillavry and a's coming" ("The Chavalier's Muster Roll" - onbekend). Dat beide songs betrekking hebben op de Slag bij Sherramuir (Sheriffmuir) leest u hieronder.

The Battle of Sherramuir
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the Robert Burns poem. For the battle, see
Battle of Sherramuir.
 

"The Battle of Sherramuir" is a song written by the Scottish poet Robert Burns (25 January 1759 – 21 July 1796) about the Battle of Sherramuir which occurred in Scotland in 1715 at the height of the Jacobite rebellion in England and Scotland. It was written when Burns toured the Highlands in 1787 and first published in The Scots Musical Museum, 1790. It was written to be sung to the 'Cameronian Rant'.

Little wat ye wha's coming
From: thesession.org
 

"In the Illustrations Stenhouse says, " This Jacobite ballad was written about the time of the Rebellion in 1715. Its old title was The Chevalier’s Muster-Roll, 1715. The author, of course, is anonymous."

Zwolle of niet. Dat is de vraag!

De Battle of Sherramuir vond plaats op 13 november 1715 en dat was 36 jaar vóór de geboorte van William. Langzamerhand krijg ik de indruk dat de naam MacGillavry helemaal niet is ontstaan in Zwolle maar gewoon in Schotland. James Hogg had de naam MacGillavry zeker niet "geleend" van William.

En William? ... nou, die kreeg zijn achternaam gewoon, zoals ieder ander, van zijn vader!!!

Chevalier's Muster Rollplaats

Donald MacGillavry

Interessante stof om over na te denken.
Met vele groeten,

August MacGillavry
Site administrator

Meer over James Hogg en Donald MacGillavry vindt u hier op onze site.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.