Genealogie

Bron:

  • Van Dunmaglass tot Djati Roenggo (Mr. E.J. MacGillavry)
  • The Clan MacGillivray (Robert McGillivray)
  • Clan MacGillivray (US)
De tekst is grotendeels afkomstig van "Van Dunmaglass tot Djati Roenggo" van Edwin Mac Gillavry en de afbeelding uit het boek "The Clan MacGillivray" van Robert McGillivray. Raadpleging van verschillende manuscripten gaven mogelijk die verschillen in jaartallen.

Stamvader-naamgever

Als stamvader-naamgever van de Clan MacGillivray worden genoemd zowel Gillibride of Gillibrighde als ook Gillibhraec, Gillibrath of als samentrekking hier van Gilbrae, omstreeks het jaar 1100 geboren.

Gillie is het Keltische woord voor helper of dienaar. In het eerste, het meest waarschijnlijke geval, zou de naam betekenen: "Aanhanger van Bride of Brigitta", een bekende Ierse heilige, en in het tweede: "Dienaar des oordeels", de benaming voor een erfelijke rechter onder de koningen van de westelijke eilanden. 'Bhraec' dat wordt uitgesproken als 'vray', komt overeen met het Engelse 'wrath'.

Mac Gille breith -or- Mac Gille bhrath
"Son of the Servant of Judgement"

The above Gaelic orthography for the name MacGillivray is only one of a number that have been suggested, though it is the one most widely accepted. In the context of the Gaelic social structure of the west coast and Isles of Scotland from whence the Clan is thought to have originated, it most likely refers to an occupational role, and perhaps a hereditary one, of 'deemster' (or doomsayer), the officer of the lord's court of law who pronounces its final judgement.

Clan MacGillivray (US)

Gillibride had twee zonen, Somerled, de stichter van de Clans MacDonald, Mac Dougall en MacRory, en Anradan of Henry. De jongste zoon nam zijn vaders naam er als familienaam bij. Hij noemde zich Anradan Mac Gillibride.

Sedertdien, de eerste helft van de twaalfde eeuw, is onze achternaam blijvend gevoerd. Maar het is dus nog niet zeker dat onze naam van deze Mac Gillibride is afgeleid en evenmin dat iedereen die zich tegenwoordig Mac Gillivray noemt deze afstammingslijn heeft.

Stamreeks van de Clan MacGillivray, volgens de "History of the Clan MacGillivray's of Dunmaglass" en het "Farr Manuscript"

* geboren, & gehuwd, + overleden

I

  N. MacGillivray. Geboren omstreeks 1230. In 1263 sloot hij zich met zijn aanhang, komend uit het westen aan bij de Mackintoshes ten overstaan van Farquhar V Chief van die Clan in het kasteel van Inverness.
II   Duncan Alin (de Schone) MacGillivray. Hij huwde Isabella Mackintosh, dochter van Angus VI Chief en Eva, erfgename van de Clan Chattan.
III   Evander MacConochie MacGillivray. Hij sneuvelde in 1330 bij de heuvel van Drumglay in de strijd tussen de Clan Chattan en Clan Cameron.
IV   Farquhar MacGillivray (niet vermeld wegens vereenvoudiging van de stamreeks; zie stippellijn)
V   Ewen MacGillivray (idem)
VI   John MacGillivray (idem)
VII   Bean MacGillivray (idem)
VIII ca. 1450 Duncan MacGillivray
IX ca. 1475 Anckyl Ian Bar Ciar (de Bruine) MacGillivray. Geboren omrent 1460.
X ca. 1500 Duncan MacGillivray of Dunmaglass, I Chief. Hij huwde Fionnaghal Mackintosh, dochter van Duncan (Mackintosh) en Florence MacDonald.
XI ca. 1550 Farquhar MacGillivray of Dunmaglass, II Chief. Hij droeg in 1549 onder zijn zegel de landerijen van Dalmigavie over aan Robert Dunbar of Durris.
XII ca. 1560-
1604
Alisdair Mor MacGillivray of Dunmaglass, III Chief. Vermeld in 1578 en 1581. Hij had twee broers: Duncan in Overculcabock en William in Culclaythohy. Na Alisdair's dood, ondertekende Duncan in 1609 het Clan Chattan Verbond.
XIII 1593-
1678
Farquhar MacAlister MacGillivray of Dunmaglass, IV Chief. * in 1593. Hij verkreeg op 4 april 1626 bij "feu charter" van Koning James VI erferlijke rechten op Dunmaglass en tekende het Clan Chattan Verbond in 1664. + 1678.
Uit zijn huwelijk:
   
Alexander  MacGillivray of Dunmaglass, V Chief. * in 1625. Hij verwierf Wester Lairgs. + in 1658. & in 1643 met Agnes Mackintosh of Kyllachie. Donald  MacGillivray of Dalcrombie, genaamde "The Tutor". * in 1627. Voogd over Farquhar MacGillivray of Dunmaglass, VI Chief, tijdens diens minderjarigheid, na de dood van zijn vader (Alexander) in 1658. Hij tekende voor Farquhar het Clan Chattan Verbond in 1664. In 1668 verwierf hij Dalcrombie en Letterchullen. & Marie Mackintosh of Connage, * in 1641. William  MacGillivray of Lairgs. Hij tekende het Clan Chattan Verbond in 1664. & Mary MacLean of Kinchyle.

Bean

(niet  vermeld wegens vereenvoudiging)

Lachlan

(idem)

Catharine

(idem)

De MacGillivray, die zich in 1263 bij de Mackintoshes had aangesloten, had een zoon Duncan Alin (de Schone), die in 1292 trouwde met Isabella Mackintosh, een dochter van bovengenoemde Angus VI Chief en Eva, de ergename van de Clan Chattan. Hierdoor kan de Clan MacGillivray zijn afstamming terugleiden tot de stamvader aller Schotten, Fergus Mor Mac Erc, de eerste koning van Dalriada op het schiereiland Kintyre, waar hij in 503 vanuit Ierland was geland, en dus ook van het Koninklijk Huis van Gabhran, het Clan-ideaal van elke rechtgeaarde Schot.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.